De patiënt moet de tabletten van 15 en 20 mg innemen met voedsel. Inname met voedsel verhoogt de biologische beschikbaarheid van rivaroxaban. Bij de tabletten van 2,5 en 10 mg heeft voedsel geen effect op de biologische beschikbaarheid.
Welke dosering hoort bij welke indicatie?
De dosering van rivaroxaban is afhankelijk van de indicatie.
- nvAF: eenmaal daags 20 mg.
- Behandeling van DVT en PE: start met tweemaal daags 15 mg gedurende dag 1 t/m 21. Vanaf dag 22: eenmaal daags 20 mg gedurende minimaal 3 maanden.
- Preventie van recidief DVT en PE: eenmaal daags 10 mg. Bij een groot risico op een recidief: eenmaal daags 20 mg.
- Preventie van DVT en PE na een geplande knie- of heupvervangingsoperatie: eenmaal daags 10 mg gedurende respectievelijk 2 weken en 5 weken.
- ACS: tweemaal daags 2,5 mg.
- Preventie van atherotrombotische voorvallen bij CHZ of PAV: tweemaal daags 2,5 mg. De behandelduur verschilt per patient en is mede afhankelijk van het risico op bloedingen of trombose (SmPC, 2021).
Wanneer is dosisverlaging noodzakelijk?
Dosisverlaging is alleen geïndiceerd bij patiënten die rivaroxaban gebruiken voor nvAF met een nierfunctie < 50 ml/min (SmPC, 2021).
Wat is het advies bij een vergeten dosering?
Het advies bij een vergeten dosering hangt af van de indicatie:
- nvAF: de patiënt moet de vergeten tablet onmiddellijk innemen. De volgende dag hervat de patiënt het normale doseerschema.
- Behandeling en preventie van DVT en PE:
- dag 1 t/m 21: de patiënt moet de vergeten tablet onmiddellijk innemen; eventueel 2 tabletten tegelijk.
- vanaf dag 22: de patiënt moet de vergeten tablet onmiddellijk innemen. De volgende dag hervat de patiënt het normale doseerschema.
- Preventie van DVT en PE na een geplande knie- of heupvervangingsoperatie: de patiënt moet de vergeten tablet onmiddellijk innemen. De volgende dag hervat de patiënt het normale doseerschema.
- ACS: de patiënt moet op het volgende geplande tijdstip doorgaan volgens het normale doseerschema. De patiënt mag geen dubbele dosis nemen.
- Preventie van atherotrombotische voorvallen bij CHZ of PAV: de patiënt moet op het volgende geplande tijdstip doorgaan volgens het normale doseerschema. De patiënt mag geen dubbele dosis nemen (SmPC, 2021).
Wat is het beleid bij het switchen van een VKA naar rivaroxaban?
Bij het overstappen van een VKA naar rivaroxaban stopt de patiënt eerst met de VKA. Bij een INR ≤ 3,0 (bij nvAF) of bij een INR ≤ 2,5 (behandeling en preventie van DVT en PE) start de patiënt met rivaroxaban (SmPC, 2021).
Wat is het beleid bij het switchen van rivaroxaban naar een VKA?
Voor alle indicaties geldt dat de patiënt de VKA en rivaroxaban samen gebruikt tot de INR ≥ 2,0 is. De eerste twee dagen krijgt de patiënt de standaard startdosering van de VKA. Daarna bepaalt de trombosedienst op geleide van de INR de vervolgdosering. Het is belangrijk de INR altijd 24 uur na de laatste inname van rivaroxaban te meten, maar voorafgaand aan inname van de volgende dosis (SmPC, 2021).
Wat is het beleid bij bloedingen?
Voor rivaroxaban is het antidotum andexanet alfa (Ondexxya®) ontwikkeld. Toediening van andexanet alfa vindt uitsluitend plaats in het ziekenhuis. De kosten voor een behandeling met andexanet alfa kunnen variëren van ongeveer € 16.000,- tot € 28.800,-.
De Landelijke Transmurale Afspraak (LTA) Antistollingszorg (2020) adviseert bij een niet-ernstige bloeding de DOAC te continueren of maximaal 24 uur te stoppen, in combinatie met mechanische compressie om lokale hemostase te bereiken. Daarnaast geeft de LTA in overweging bij bijvoorbeeld slijmvliesbloedingen tranexaminezuur te gebruiken.
Bij ernstige bloedingen bij gebruik van apixaban, edoxaban en rivaroxaban luidt het advies op hoofdlijnen om de DOAC tot nader order te stoppen. Daarnaast beveelt de LTA aan om protrombinecomplex (Cofact®/Beriplex®) 25 IE factor IX/kg i.v. toe te dienen en aanvullende maatregelen te treffen, zoals optimaliseren van de chirurgische hemostase.
Betreft het een levensbedreigende of intracraniële bloeding? Dan adviseert de LTA protrombinecomplex 50 IE factor IX/kg i.v. of andexanet alfa toe te dienen. Bij andexanet alfa vermeldt de LTA dat dit nog ‘beoordeeld wordt’. Andexanet alfa is geregistreerd en in Nederland beschikbaar voor die situaties waarin omkering van de antistolling nodig is bij een levensbedreigende of ongecontroleerde bloeding bij gebruikers van rivaroxaban. Tevens beveelt de LTA actieve kool (1 gram/kg lichaamsgewicht oraal) aan indien de bloeding binnen 2 uur na inname van de DOAC optreedt. Voor intracraniële bloedingen en ernstige bloedingen die niet onder controle komen, geeft de LTA nog aanvullende behandelsuggesties (NIV, 2020).
Incidenten met nieuwe geneesmiddelen? Meld deze bij Voorkomen Medicatie-Incidenten.