Informatiepagina
Jaarbeeld 2020 - VMI
In het kort
In 2020 hebben het IVM en het Portaal voor Patiëntveiligheid toenadering tot elkaar gezocht. Dit heeft geresulteerd in een fusie tussen beide organisaties op 1 januari 2021. VMI (Voorkomen Medicatie-Incidenten) is vanaf dat moment onderdeel van de activiteiten die het IVM ontplooit op het gebied van medicatieveiligheid.
Sinds 2021 is VMI (voorheen het Portaal voor Patiëntveiligheid) hét landelijk meldpunt voor medicatie-incidenten. Zowel zorgorganisaties als individuele zorgverleners kunnen medicatie-incidenten melden. VMI verzamelt en analyseert de meldingen op geaggregeerd niveau. Hierdoor worden risico’s in de zorgprocessen sneller zichtbaar dan op lokaal niveau. De risico’s die VMI signaleert worden primair teruggegeven aan zorgverleners. Dit gebeurt onder andere via Praktijkprikkels.
Door kennis en informatie over incidenten anoniem te verspreiden en te voorzien van aanbevelingen hoe ze te voorkomen, leren zorgorganisaties en zorgverleners van elkaar. Gesignaleerde risico’s worden zo nodig ook gedeeld met branche- en beroepsorganisaties, CBG, Lareb, NICTIZ, VZVZ, IGJ en softwareleveranciers. Hiermee krijgen zij input om de patiëntenzorg veiliger te maken, bijvoorbeeld door aanpassing van richtlijnen en protocollen, ICT-systemen en patiëntinformatie.
Het IVM heeft op 24 januari 2020 in opdracht van het Portaal voor Patiëntveiligheid een rondetafelconferentie georganiseerd om vanuit de inhoud te spreken over de toekomst van het centraal melden van medicatie-incidenten. Voor deze conferentie waren afgevaardigden van relevante overheids-, branche-, beroeps-, en patiëntorganisaties uitgenodigd. Verder hebben in 2020 adviseurs van het IVM het Portaal voor Patiëntveiligheid ondersteunt bij de dagelijkse uitvoering van zijn taken en is de fusie gezamenlijk voorbereid.
Laatst gewijzigd op 8 juni 2021