Informatiepagina
Inzicht in biosimilargebruik met de Geneesmiddelenmonitor
In het kort
Met de Geneesmiddelenmonitor het gebruik van dure (add-on) geneesmiddelen in uw ziekenhuis analyseren en met andere ziekenhuizen vergelijken. Er kan hierbij dieper ingezoomd worden op de dure geneesmiddelen waarvoor biosimilars op de markt zijn.
De Geneesmiddelenmonitor is door DHD ontwikkeld in samenwerking met de NVZ, NFU en Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuisapothekers (NVZA). Met de Geneesmiddelenmonitor kunt u, als ziekenhuismedewerker, het gebruik van dure (add-on) geneesmiddelen in uw ziekenhuis analyseren en met andere ziekenhuizen vergelijken. U kunt hierbij dieper inzoomen op de dure geneesmiddelen waarvoor biosimilars op de markt zijn.
Met de informatie uit de Geneesmiddelenmonitor kunt u bijvoorbeeld:
- uw keuze onderbouwen om wel of niet op een biosimilar over te stappen;
- omzetpercentages bij eerdere omzettingen nagaan, bijvoorbeeld van referentiemiddel naar biosimilar;
- omzettingen op het niveau van specialisme, aandoening of indicatie monitoren;
- van uw eigen ziekenhuis alle verstrekkingen per patiënt inzien.
De informatie uit de Geneesmiddelenmonitor is gebaseerd op de data die de Nederlandse ziekenhuizen aanleveren aan de Landelijke Basisregistratie Ziekenhuiszorg (LBZ) en heeft een landelijke dekking.
Programma Biosimilars op Maat (BOM) en de Geneesmiddelenmonitor
Het IVM heeft in samenwerking met de Initiatiefgroep Biosimilars Nederland (IBN), met subsidie van VWS, het programma Implementatie Biosimilars op Maat in ziekenhuizen (BOM) ontwikkeld. Dit programma ondersteunt ziekenhuizen en umc’s bij lokale vraagstukken op het gebied van beleid en implementatie van biosimilars. Denk hierbij aan het creëren van meer draagvlak bij voorschrijvers, communicatie richting patiënten en aspecten rondom keuzes bij inkoop.
Binnen het BOM-programma is de Geneesmiddelenmonitor een van de middelen die inzicht bieden bij deze lokale vraagstukken. Om de toepassing voor gebruikers verder te vergroten, staat in de samenwerking tussen het IVM en DHD de doorontwikkeling en het praktisch gebruik van de Geneesmiddelenmonitor centraal. Dit najaar komt bijvoorbeeld een nieuwe benchmark met informatie over start- en switchgedrag beschikbaar, waarin u onder andere kunt zien of patiënten geswitcht zijn naar biosimilars en of dit overeenkomt met of afwijkt van uw peergroup. Via de werkgroep Geneesmiddelenmonitor wordt de samenwerking verder vormgegeven.
Aan de slag met de Geneesmiddelenmonitor
De Geneesmiddelenmonitor is beschikbaar voor alle medewerkers van ziekenhuizen die zijn aangesloten bij de NVZ en NFU. Op de website van DHD leest u hoe u eenvoudig toegang kunt aanvragen. Het IVM kan u vervolgens ondersteunen bij het duiden van uw analyses en het terugkoppelen van de resultaten naar bestuurders, voorschrijvers, financials en andere stakeholders binnen het ziekenhuis.
Meer informatie
Op deze pagina vindt u meer informatie over de Geneesmiddelenmonitor. Ook kunt u de brochure Geneesmiddelenmonitor downloaden.
Informatie over het BOM-programma vindt u op www.biosimilar.nl. Voor hulp bij duiding kunt u een e-mail sturen naar het IVM via bom@ivm.nl of contact opnemen met de projectleider BOM Hans de Vos Burchart via h.vosburchart@ivm.nl of 0623790349.
Meer informatie
Laatst gewijzigd op 31 oktober 2019